Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) засилва проверките и пробите

...
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) засилва проверките и пробите
Коментари Харесай

Агенцията по храните засилва контрола върху млечните продукти

Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) засилва инспекциите и пробите на предлаганите на пазара млечни артикули, оповестяват от пресцентъра.

Решението е взето във връзка изследването на асоциация „ Активни консуматори “, при което открива прекалено

високо наличие на вода в млечните артикули и съществуване на немлечни мазнини.

Ежеседмичен надзор на млечните артикули провежда БАБХ с присъединяване на представители на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), браншовите организации на млекопреработвателите, асоциация „ Активни консуматори “ и Сдружение за налична и качествена храна по покана от Агенцията по храните.

От комерсиалната мрежа от началото на годината до 17 ноември са взети 145 броя проби от млечни артикули, от които 62 броя сирене, 35 бр. кашкавал 24 бр. кисело и цедено мляко, 15 бр. прясно мляко и мляко за пиянство, 6 бр. масло, 2 бр. заквасена сметана и 1 брой извара.

При тяхната инспекция не е открито съществуване на немлечни мазнини, само че все пак 16 броя не подхождат на физикохимичните индикатори. В 6 броя от тези 16 млечни артикули се следи нараснало водно наличие.

В магазините се позволяват млечни артикули с нараснало водно наличие, само че единствено в случай че е сложено

в опаковка от производителя и на етикета е посочено „ саламурено сирене с нараснало водно наличие “.

Такъв млечен артикул не може да се предлага на витрина в насипно положение, посочат от БАБХ.

Агенцията на храните оповестява, че е подхванала нужните дейности за откритите несъответствия към производителите на млечни артикули.

В случай на получен формален сигнал от браншови и потребителски организации, приложили изпитване по съответните индикатори от акредитирана лаборатория, БАБХ дава обещание да подхваща административни ограничения, които при нужда да спрат работата на обекта производител или предлагащ продукта.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР